Proč poctivé jídlo? Máme vzor v předcích, tvrdí Petr Lečbych

Petr Lečbych je tím z bratrů zakladatelů, kterého můžete vidět především „na place“.

Poctivé regionální potraviny… Proč jste se pustili právě do tohoto oboru?

Náš vztah k domácích potravinám vznikl už někdy v dětství.
Babička měla velkou zahradu na Mladcové, trávili jsme tam s bráchou spoustu času a pomáhali jí se sklízením a zpracováním úrody.
Jezdili jsme také na prázdniny do Ježkovic u Vyškova, kde měla prababička polnosti, les, včelí úly, dokonce i vlastní rybník.
To vše v nás zůstalo a ovlivňuje nás to dodnes.

Jak se zpětně díváte na začátky před pěti lety?

Asi jsme si mysleli, že to bude o něco snadnější. Počítali jsme s tím, že třeba rok povedeme prodejnu sami dva a budeme na vše stačit.
Po prvních dvou měsících jsme zjistili, že ve dvou to nezvládneme ani náhodou. Krámek rostl takřka raketově, práce bylo pro šest lidí, ale finance pomalu nestačily ani pro nás dva.

Netrpíte jako bratři ponorkovou nemocí, když společně pracujete v obchodě?

To určitě ne. Pohádali jsme se pořádně jen jednou. Jsou sice dny, kdy si lezeme na nervy, ale to vždycky rychle přejde.
Spíš si myslím, že bychom na sebe měli štěkat ještě daleko víc.
Neshodám předcházíme jasně rozdělenou zodpovědností, do které si moc nemluvíme. Já se starám o prodejnu, Dušan zase o obchodní záležitosti a vedení firmy.

Celý rozhovor s Petrem si můžete přečíst v této aktualitě v časopise Váš Zlín (vydání červen 2017).

Další fotografie: