Skvělý cider z Vizovic!

Francouzská inspirace v českých jablcích? Vyzkoušejte!

Cože? Sajdr (piš cider)?

Cider je jablečný mošt, který se nechá kvasit ve starých dubových sudech. Poté se stáčí, čistí a ředí na požadované množství alkoholu.

O prvenství ve výrobě cideru se pře především Francie s Velkou Británií. Tyhle spory nechejme těmto národům, pro nás je ale důležité, že cidery mají své příznivce i v České republice. A právě těm září vykouzlíme úsměvy i v našem krámku.

Mezi našimi dodavateli domácích produktů tak vítáme dalšího nováčka – pana Martina Kováře z Vizovic, který vyrábí cidery pod značkou A.K. Cider.

Kdo je Antonín Kalenda?

Ve Vizovicích od roku 1928 provozoval Antonín Kalenda výrobu ovocných nápojů. Přes pauzu vyvolanou historickými peripetiemi na tuto tradici v roce 2013 navázali jeho potomci, když začali v bývalé pálenici vyrábět jablečné mošty. Právě proto je na každé láhvi logo se jménem Antonína Kalendy a ne současného provozovatele Martina Kováře.

Snahou je vyrábět nápoje z jablečného moštu z místních odrůd jablek a využívat tak dobré zkušenosti předků. Podle svých slov používají ovoce z chemicky neošetřených stromů a ve výrobním procesu se vyhýbají aditivům a konzervantům. Také tím se odlišují od běžných průmyslově vyráběných ciderů.

Pokud nevěříte, příjďte se přesvědčit do našeho krámku… máme několik typů podle chuti i obsahu alkoholu.

Další fotografie: