Sedmé Vánoce s krámkem jsou úspěch, říkají Dušan a Petr Lečbychovi

V prosincovém čísle časopisu Váš Zlín si můžete přečíst rozhovor s Dušanem a Petrem o Vánocích v krámku, o našem eshopu a také o plánovaném stěhování…

Předvánoční čas je pro obchodníky skutečně náročným obdobím. Bratři Dušan a Petr Lečbychovi, zakladatelé krámku Dary kraje, o tom ví své. Se svým obchodem zaměřeným na poctivé regionální potraviny prožívají už sedmé Vánoce.

Jak se vyrovnávají s adventním náporem? „Každý rok se posunujeme dopředu a zvládáme to lépe, i když množství objednávek a zákazníků roste. Jsme na to připraveni jak lidmi včetně brigádníků, tak technicky, protože máme před Vánoci připravenu jednu pokladnu navíc.

Přesto prosíme zákazníky o pochopení, protože nákup nemusí probíhat tak rychle, jak jsou zvyklí. Zastavíme se a oddechneme si až v sobotu 22. prosince odpoledne, když se zavřou dveře za posledním zákazníkem a budou vydány a rozvezeny všechny objednávky,“ říká Petr Lečbych.

Vánoce a mlsání, to patří neodmyslitelně k sobě. Je to vidět i u vás v krámku?

Petr: Lidé u nás najdou stále širší a dostupnější sortiment bezlepkového i bezlaktózového cukroví. Ale nejen toho. Letošní novinkou jsou výrobky Pekárny Nováček ze Zlína. Už během roku od nich mohli naši zákazníci ochutnat například tvarohové koláčky, štafetky nebo ořechové rohlíčky. Chuťově jsou k nerozeznání od kvalitního klasického cukroví. To nám peče pan Jiří Mikeska ze Zádveřic, ale také Cukrárna u Mikulců z Lhoty u Vsetína.

Cukroví bez živočišných tuků, bez cukru, slazené rýžovým nebo jablečným sirupem dodává paní Elšíková z Vizovic. Pudinkové tyčinky začala péct Petra Malá z Kostelce, která nám jinak dodává slané tyčinky.

V naší nabídce nechybí samozřejmě ani perníčky, bez laktózy, bez lepku i ty klasické.

Je lepší si cukroví předem objednat?

Dušan: U nás v krámku máme k dispozici vytištěný letáček s nabídkou vánočního cukroví a další s mimořádnou předvánoční nabídkou ryb.
Lidé si jej mohou vzít, vybrat si, nebo se podívat na náš web a objednat si buď e-mailem, na facebooku, telefonicky nebo osobně v prodejně. Před Vánoci řešíme výrazně více nákupů právě prostřednictvím objednávek, jsou jich řádově stovky. Lidé je mají předem připraveny k vyzvednutí a zbytečně se nezdržují.

Máte i suroviny na pečení?

Dušan: Kromě kakaa a cukru snad vše. Máslo, vajíčka, mléko, mouku, skořicový a vanilkový cukr – skutečně pravý vanilkový.

A co maso? Toho se o svátcích také sní více…

Petr: Nabídku masa a uzenin máme velmi širokou vždy, nejen o Vánocích. Od vepřového přes hovězí, telecí, jehněčí, kuřecí, také slepice, kohouty, krůty, kachny nebo králíky.

Na štědrovečerním stole by neměla chybět ryba…

Dušan: Nabídku ryb máme před Vánoci podstatně větší než obvykle. Od klasického kapra až po takové speciality, jako je jeseter, který nemá kosti, ale jen chrupavkovitou páteř. Lidé jej hodně berou pro děti.
Pak je tu sumec, který také má jen žebra a páteř. Nebo amur. Málo se ví, že má oproti kaprovi poloviční množství kostí a chutná takřka stejně. Koupíte u nás také líny nebo štiky, které mají vynikající maso.
Ovšem nic naplat, tradiční českou vánoční rybou byl, je a bude kapr. A tradice je fajn ctít a dodržovat.

Odkud kapry berete?

Petr: Rožnovský rybář Miroslav Halamíček, náš tradiční dodavatel pstruhů, nám kapry vozí z Třeboňska, kde má spolehlivého kvalitního dodavatele.
Můžete si objednat jak půlku kapra, tak i celého. Bez hlavy, bez ocasu, bez vnitřností. Hlavy, jikry a mlíčí lze koupit zvlášť.
Z vlastní zkušenosti můžu potvrdit, že jsou to prvotřídní kapři. Krásně voní a nějaké namáčení do mléka kvůli pachu bahna vůbec není potřeba.

Co se o Vánocích jí u Lečbychů?

Dušan: Držím se tradice, takže je to kapr s bramborovým salátem. Samozřejmě co nejvíce surovin pochází z našeho obchodu. A nejen proto, že tady nemusím stát řady.
Zkrátka co nám samotným nechutná, to ani neprodáváme.

Jaké cukroví máte rádi?

Petr: To, co u nás v krámku nabízíme, je nám nejbližší. Většinou je to klasika – vanilkové rohlíčky, linecké, pudinkové tyčinky, pracny, rumové kuličky… Zkrátka co nás naučila v dětství jíst maminka a babička.

Ale cukroví si nedám dřív než 24. prosince ráno. Tak to mám už od malička, to u nás také byla tradice.

Dušan: Já sním skoro všechno. Jsem schopný čtrnáct dní sedět a valit do sebe cukroví. A moc se na to už teď těším.
Já, narozdíl od bráchy, jsem nikdy s pojídáním cukroví až do 24.  prosince nevydržel.
Vždycky si budu pamatovat, jak jsem, hned jak bylo doma napečeno a schováno, objevoval a potajmu chodil loupit.

Češi mají na Štědrý večer zpravidla rybu, ale sváteční polévka bývá různá. Rybí, houbová nebo vývar…

Petr: U nás doma máme všechny tři druhy. Tchán nejí rybí, proto má vývar. Tchyně chce houbovou polévku. Já jím rybí.

Dušan: Od mala jsme byli zvyklí mít na večeři vývar s játrovými knedlíčky. Tak nás to naučila mamka a já se toho držím. A na oběd maminčinu kyselici a po ní štrúdl.
Přiznám se, že rybí polévku jsem nikdy neměl a chtěl bych ji vyzkoušet. Stejně jako českého vánočního kroupového kubu.

Máte nějaké další sváteční zvyky týkající se jídla?

Petr: Na Nový rok musí být samozřejmě čočka, na Štěpána jsme vždy chodili k babičce na kačenu a na Tři krále na řízky.

Dušan: Jinak se po Štědrém dni dojídá bramborový salát, po tom se můžu utlouct. Maminka také dělává skvělou česnekovou pomazánku a vynikající domácí pařížský salát.

V letošním roce jste rozjeli rozvoz objednávek až domů, jak se tato služba uchytila?

Dušan: Rozvoz jsme rozjeli na základě požadavků samotných zákazníků. Zatím jsme ale celkem zklamaní z toho, kolik lidí jej využívá. Narážíme i na přístup menších producentů, kteří občas nejsou schopní objednávky splnit. Máme přes sto aktivních dodavatelů a není jednoduché vše sladit.
Spustili jsme online nákupy jako samostatný projekt s vlastním skladem, ale nyní jsme se jej rozhodli spojit s kamenným obchodem. Zákazníkům to přinese širší sortiment a variabilitu. Budeme například schopní nově nabídnout krájené uzeniny.
Nyní před Vánoci může rozvozová služba lidem hodně ulehčit. Ušetří si čas a nemusejí se tahat třeba s brambory a dalším těžším zbožím.
Objednávky přijímáme do 16. prosince, poslední rozvoz je ve čtvrtek a v pátek před Vánoci.

Dozvěděl jsem se, že se budou Dary kraje stěhovat. Na nynějším místě ale jste teprve dva roky…

Dušan: Nezamýšleli jsme stěhovat se už po dvou letech, ale vzhledem k plánované výstavbě nové budovy na Kvítkové ulici jsme museli začít věc řešit.
Nový prostor jsme našli v obchodní pasáži budovy OD13 v areálu bývalého Svitu. Je to vynucené stěhování. Ale postupem času se na náš nový obchod na tomto místě víc a víc těšíme.

Co od stěhování očekáváte? A co mohou očekávat zákazníci?

Dušan: Věříme, že obchod dostane definitivní podobu. Je to optimálně velká plocha, která by nám měla i v budoucnu dostačovat.

 

 další fotografie: