Ochutnávky v krámku: tentokrát sous vide

Tentokrát jste mohli ochutnat masa připravená původně francouzskou metodou sous vide. Zajímá vás vyšší gastronomie? Čtěte dále.

Ve čtvrtek 1. a v pátek 2. června jste u nás mohli zastihnout šéfkuchaře Tomáše Kratochvíla ze společnosti Grand Sous Vide.

Pro naše zákazníky připravil ochutnávku mas připravených metodou sous vide.

Co je to metoda sous vide?

Jak tepelně upravit a přitom zachovat šťavnatost, živiny a šťávu konkrétního druhu masa? Snad takovou otázku si kladl Benjamin Thompson v roce 1799. Avšak metoda se nedočkala rozšíření.

Metoda sous vide spočívá v délce vaření na úkor teploty – maso tedy projde tepelnou úpravou, zachová si však své výživové i chuťové vlastnosti.

Od 60. let se jí začíná věnovat stále více kuchařů, protože moderní gastronomii nabízí spoustu výhod – potraviny jsou lehce stravitelné, bezlepkové, bez umělých ochucovadel a s minimem soli.

Seznamte se: Grand Sous Vide

Česká společnost Grand Sous Vide dodává potraviny do našeho krámku od letošního května. Vzápětí jsme se dohodli na ochutnávce.

Kuchaři této firmy nabízejí především jednoporcová masa připravená metodou sous vide. Nedávno svůj sortiment rozšířili i o méně obvyklé polévky.

Další fotografie: