Nová kolegyně Helena: Celiakie je pro mě cesta ke kvalitním potravinám

Věřit svému kuchařskému umění a základním potravinám.

V letošním prosinci tým krámku posílila Helena Kosková Jugasová. Hned zkraje jsme ji krátce vyzpovídali, aby pro Vás nebyla zcela neznámou postavou. Tak tedy…

Paní Heleno, co by o vás nakupující v krámku měli vědět?

Určitě to, že jsem si našla práci, kterou jsem si přála. Mám podobnou filozofii jako Dary kraje – věřím základním českým potravinám.

O to, co jím, se zajímám už velmi dlouho a dennodenně vařím 20 let. S jídlem tedy mohu poradit. A nabídnout i své recepty.

Cesta do krámku vedla přes jeden podobný obchod ve Zlíně…

Jsem celiak a pracovala jsem v obchůdku U Celiáčka ve Zlíně, kde to fungovalo podobně jako tady – na osobních vztazích se zákazníky. A jak to tak bývá, často jsme se přes samotné potraviny dostali i k soukromým radostem a starostem.

Může být pro naše zákazníky výhodou, že jste celiak?

Určitě lidem s touto dietou mohu poradit. Náš obchod nabízí kvalitní základní potraviny, které jsou pro stravování celiaků optimální. Především pak nezatěžují střeva zbytečnou chemií.

Zákazníci (nejen) celiaci tu mohou najít celý pohankový sortiment od pana Šmajstrly, bezlepkové pečivo od firmy Bezlepík, kvalitní vývary, masné a mléčné výrobky, protlaky, povidla…

Nejraději připravuji jednoduchá jídla, kde vynikne chuť surovin, nepoužívám dochucovadla, jen bylinky a jednodruhové koření.

Inspiruji se v italské a české kuchyni nebo se jen nechám unést konkrétní surovinou.

Takže člověk na svém místě…

(S úsměvem) Doufám. Mám bezlepkovou domácnost, vařím a peču velice často, takže se zákazníci určitě mohou ptát.

A závěrem – jaká je Vaše vášeň v potravinách?

Spíš než vášeň mám neřest, se kterou bojuji – cukr. Miluji sladké, sušené ovoce, raw tyčinky a především mangovou zmrzlinu od pana Novotného, kterou máme v krámku.

Ráda objevuji nové chutě, i exotické, jen mě trochu limituje má celiakie a alergie na mléko.

Ale když teď v sobotu přišel tatínek s upečeným králíkem, bramborovými kroketami a zeleninovou omáčkou s kořenovou zeleninou, tak to potěší vždycky… nebo když mi udělal bratr k narozeninám raw koláč, to bylo také výborné. To bylo právě to naplnění té potřeby cukru (smích).

Přejeme Vám, ať se Vám v krámku líbí 🙂

Další fotografie: