Jsme fandové do poctivých potravin :)

Aneb co se nám honí hlavou za nápady.

V aktuálním vydání Novin Zlínského kraje si můžete přečíst rozhovor, ve kterém mluvíme o našich hodnotách, přístupu k práci a také o blížících se Vánocích a jak se (ne)projeví v krámku.

Jak si můžete přečíst celý rozhovor?

  • v aktuálním vydání Novin Zlínského kraje, které přijdou do schránek,
  • online v tomto pdf,
  • pomocí prohlížeče Issuu hned pod tímto odstavcem
  • nebo přepsaný níže.

Přejeme příjemné počtení 😉

Změna ve vnímání kvality potravin?

Lidé se stále více zajímají o kvalitu jídla, které mají na talíři. Důkazem je obliba gastronomických pořadů v televizi i gurmánských akcí, ale také měnící se sortiment obchodů.
Zákazníci už nehledí jen na cenu a stále častěji si čtou drobná písmenka odhalující původ a složení výrobků. Aby to měli jednodušší, vznikají obchody s poctivými regionálními farmářskými potravinami. První ve Zlíně byl krámek Dary kraje v ulici Kvítková.
V srpnu to bylo pět let od okamžiku, kdy jej bratři Dušan a Petr Lečbychovi otevřeli. Jejich filozofie je jednoduchá. „Chceme v nejvyšší možné míře podporovat regionální výrobce z našeho kraje. Lokální potraviny, maximální dostupná kvalita a osobní vstřícný přístup k zákazníkům i dodavatelům. Zodpovědné a přívětivé podnikání, na tom stojí náš přístup,“ říká Dušan Lečbych.
Rostoucí zájem zákazníků to jen potvrzuje. Nic na tom nezměnilo ani přestěhování na nové místo, které je sice na stejné ulici, ale dál od centra Zlína.

Rozhovor s Petrem a Dušanem

Je to rok, co jste se přestěhovali na nové místo na Kvítkové ulici. Jak to hodnotíte?
Petr: Mysleli jsme si, že přijde odliv zákazníků, když budeme dál od centra. Možná jsme sice o nějaké přišli, ale daleko více jsme jich získali.
Dušan: Za ten rok se nám jasně ukázaly výhody nového krámku. Máme hezčí, větší, přívětivější a komfortnější prostor s možností parkování přímo před obchodem.
Hodně jsme ale zapracovali i na komunikaci se zákazníky, ať už prostřednictvím facebooku nebo nového webu.
Petr: Díky přestěhování jsme mohli dvojnásobně rozšířit sortiment uzenin a masa, doplnili jsme výrazně i nabídku mléčných výrobků. Mohli jsme oslovit atraktivní dodavatele, které jsme měli už delší dobu vytipované, ale neměli jsme jejich výrobky kam dát.

Už se chystáte na Vánoce?
Petr: Nepatříme k obchodům, které jsou vánočně vyzdobené a zaplavené Santa Klausy už v říjnu, to od nás nečekejte. Už na Mikuláše ale připravujeme perníčky a mikulášské dárkové balíčky.
Před Vánoci pak chystáme bohatou nabídku masa, od vepřového přes hovězí, jehněčí až po veškerou drůbež, kuřata, krůty, slepice, kohouty, kačeny a husokachny.
Štědrý večer si skoro neumíme představit bez ryb. Budeme mít nejen čerstvé chlazené kapry, ale vedle nich amura, jesetera, lína, pstruha, štiku a sumce.
K Vánocům patří široký sortiment cukroví. U nás najdete bezlepkové cukroví, zdravé cukroví bez živočišných tuků a bez cukru a samozřejmě klasické. Suché, ale i plněné krémem. No a pak je tu Silvestr a Nový rok a k tomu sekty Aura z Polešovic.
Dušan: Po zkušenostech z loňského roku zprovozníme další pokladnu, aby lidé nemuseli zbytečně čekat. A máme ještě jednu předvánoční novinku, kterou bude prodej triček v různých barvách a s různými motivy, nějaké pro vegetariány, jiné pro masožravce a podobně.

Poctivé regionální potraviny… Proč jste se před pěti lety pustili právě do tohoto oboru?
Petr: Náš vztah k domácích potravinám vznikl už někdy v dětství. Babička má velkou zahradu na Mladcové, trávili jsme tam s bráchou spoustu času a pomáhali jí se sklízením a zpracováním úrody. Jezdili jsme také na prázdniny do Ježkovic u Vyškova, kde měla druhá babička polnosti, les, včelí úly, dokonce i vlastní rybník.
To vše v nás zůstalo a ovlivňuje nás to dodnes.
Dušan: Tak jako někdo sleduje trendy v automobilovém průmyslu, nás vždycky zajímaly kvalitní potraviny. Začínali jsme v době, kdy se v médiích odkrývaly problémy s použitými chemickými přísadami a srovnávala se kvalita potravin u nás a na Západě.
Bylo to v té době velké téma a my jsme zjistili, že kromě občasných farmářských trhů ve Zlíně nabídka poctivých tradičních produktů chybí. Chtěli jsme pomoci zákazníkům, aby měli možnost si takové výrobky nakoupit, stejně jako malým farmářům pomoci s odbytem. Proto jsme založili naši prodejnu Dary kraje.

Jaké máte kritéria na dodavatele? Musí být bio?
Dušan: Značka bio pro nás není rozhodující. I bez ní se dá vyrábět poctivě. Hodně si hlídáme složení. Chemii v potravinách se snažíme maximálně vyhýbat, ale u některých technologií výroby to úplně nejde. Našich kritérií je ale samozřejmě víc. Například velikost firem, protože chceme podporovat především menší výrobce. Výrobky z masokombinátů a velkofarem u nás nenajdete. A samozřejmě dáváme přednost dodavatelům z regionu, proto má náš obchod jméno Dary kraje. Postupně jsme ale zjišťovali, že v kraji nenajdeme vše, co bychom v obchodě chtěli mít, a tak jsme se dostali na celou Moravu. A pár dodavatelů máme i z Čech.
Tím prvořadým kritériem ale vždy zůstane kvalita.
Petr: Velká hodnota je v tom, že osobně známe své dodavatele. Nejsou to anonymní masokombináty produkující tuny uzenin, ale konkrétní lidé. Vztahy mezi námi často nejsou jen pracovní a obchodní, ale doslova přátelské. Snažíme se je představit zákazníkům i přímo v prostoru v krámku formou osobních setkání a ochutnávek.

Přibývají výrobci a pěstitelé regionálních produktů?
Dušan: Občas někdo přijde s tím, že chce něco začít pěstovat a vyrábět a řeší možnosti odbytu.
Vždy upozorňujeme, že zájem zákazníků je sice veliký, ale kromě samotné práce od rána do večera to obnáší velké investice, spoustu byrokracie a předpisů. To rozvoj malých pěstitelů a výrobců hodně brzdí. Kdyby neexistovaly takové regulace, jde do tohoto podnikání daleko víc lidí.

A co plány do budoucna, řekněme v následujících pěti letech?
Petr: Chtěli bychom mít v nabídce ustálenou řadu vlastních produktů. Konečně tak snad zrealizujeme své plány ohledně pěstování a vlastní výroby. Obecně je naším plánem neustále rozšiřovat a zpestřovat sortiment, zútulňovat náš krámek a zlepšovat komunikaci s lidmi. Zákazníkům chceme co nejvíce zpříjemnit čas strávený u nás, aby se rádi vraceli.
Dušan: Určitě k nám chceme dostat další nové produkty a dodavatele, prostory nám to teď umožňují. Už v roce 2018 chceme zrealizovat výrobu drobného pečiva, jako jsou croissanty, koláčky, šátečky, hřebeny a podobně. Má zamilovaná země je Francie a tam mají naprosto úžasné pečivo, tím se chceme inspirovat.
Chystáme i výrobky z bramborového těsta. Budeme také zpracovávat ovoce a zeleninu, vyrábět poctivé přesnídávky a kompoty.
A také plánujeme trochu ekologičtější přístup k obalům. Především chceme omezit spotřebu plastů a nabídnout v našem krámku šetrnější materiály.

Další fotografie: