Čokoládu v bobech, v tabulce nebo jako horký nápoj? Jak je libo!
První únorový čtvrtek a pátek jsme vám nachystali takové pomyšlení, že by i děda Lebeda radostí zabafal! Osobně se nám představila Čokoládovna Janek z Uherského Brodu.
Naladit se na lásku

Sortiment nám dovezli široký a co víc – dokonce jste mohli ochutnat něco, co v krámku teprve bude! Ano, kakaové boby budeme mít od středy 14. února!
Také jste si mohli vyzkoušet nalámanou čokoládu ve třech variantách – hořké, mléčné i bílé. A k tomu kakaové máslo a 100 % kakaovou hmotu. Tu nám pan Košťál doporučil třeba do snídaňových kaší. Tak honem vyzkoušet!
Tolik povyku pro čokoládu… ?

Kdo se zeptal, moc se dověděl. Věděli jste třeba, že jsou pouze tři hlavní odrůdy kakaových bobů? Kakaovník (Theobroma cacao) je nízký strom původně z tropické střední Ameriky a Amazonie a odrůdy se jmenují Criollo, Forastero a Trinitario.
Criollo je nejchoulostivější
Velká citlivost na choroby a škůdce znamená malé výnosy. Z této aromatické odrůdy se proto vyrábí pouhé 1 promile (!) celosvětové sklizně. Chuťově jsou boby velmi pestré s bohatou škálou ovocných a kořeněných chuťových tónů. Prý hned poznáte, že je to Criollo 🙂
Forastero je čokoláda, jak ji znáte
Přes 90 % světové sklizně pochází právě z této odrůdy. Předpoklady pro to má skvělé – výrazná čokoládová hořkost, velká odolnost a vysoké výnosy.
Trinitario? Z Trinidadu
Samozřejmě existuje mnoho místních odrůd a kříženců, nejznámější je právě Trinitario (asi 10 % celosvětové sklizně).